15 slimme tips om te besparen op je energierekening

energie besparen

15 slimme tips om te besparen op je energierekening

energie besparen

Wist je dat bijna 40 procent van je energierekening opgesnoept wordt door elektriciteitsverbruik? Vooral apparaten die op stand-by staan en lampen die voor niets (blijven) branden verbruiken stiekem heel wat stroom. Door hier verstandig mee om te gaan bespaar je heel wat geld, maar het is natuurlijk ook nog eens goed voor het milieu! Minder stroom gebruiken levert namelijk de grootste milieubesparing op, zelfs als je groene stroom gebruikt. In dit artikel lees je 15 tips om te besparen op je energierekening.

Mag het licht uit?

Door goed op je verlichting te letten, kun je het onnodige stroomverbruik snel en makkelijk al een heel eind terugdringen.  Zo kun je letterlijk met één druk op de knop heel wat geld besparen!

 1. Doe het licht uit wanneer je een kamer verlaat. Heel simpel eigenlijk, maar toch wordt dit nog vaak vergeten. Maak er een gewoonte van om het licht weer uit te doen als je ergens weggaat, ook al is het maar voor even.
 2. Maak optimaal gebruik van het daglicht in je huis. Op die manier hoef je minder snel een lamp aan te doen.
 3. Gebruik spaarlampen of LED-lampen in plaats van gloeilampen of halogeenverlichting. Het verschil in gebruik is enorm en dankzij de snelle technologische ontwikkelingen geven spaar- en LED-lampen tegenwoordig minstens zo goed licht als gloeilampen of halogeenlampen.

Lekker warm zonder veel te stoken

Veel mensen houden van een lekker warm huis. Dat is natuurlijk ook fijn, maar ook als het op het verwarmen van de woning aankomt, valt er in veel gevallen nog heel wat te besparen.

 1. Zet de verwarming ’s nachts uit of heel laag. Met de slimme thermostaten van tegenwoordig kun je een nachttemperatuur instellen waarop ’s avonds automatisch overgeschakeld wordt.
 2. Kruip onder een dekentje of trek een warme trui aan. Als je het wat frisser vindt in huis, hoeft echt niet altijd de kachel een graadje hoger. Met een warme trui aan krijg je het ook lekker warm en met een dekentje op de bank is het natuurlijk wel zo knus.
 3. Kies voor een HR-ketel. Een HR-ketel condenseert het vocht uit de verbrandingsgassen en gebruikt de vrijgekomen warmte om het water van de centrale verwarming te verwarmen.
 4. Doe de deur dicht. Als het binnen eenmaal lekker warm is, laat de deuren dan niet open staan want je houdt de warmte vast door deuren dicht te houden.

Dag en nacht stand-by

Een doorsnee huis staat tegenwoordig vol met elektronische apparatuur zoals de televisie(s), computers en audioapparatuur. Wist je bijvoorbeeld dat we bijna een kwart van ons wakkere leven voor de televisie doorbrengen?

 1. Laat je apparaten niet op stand-by staan. Een stand-by stand betekent namelijk niet dat ze geen stroom meer verbruiken. Je kunt ze dan ook het beste helemaal uit zetten.
 2. Let bij de aanschaf op het elektriciteitsverbruik. Er kan veel verschil in het type, merk of model zitten wat energieverbruik betreft. Kies de meest energiezuinige.
 3. Haal een ongebruikte oplader uit het stopcontact. Mobiele telefoons moeten regelmatig opgeladen worden en het is verleidelijk om de oplader in het stopcontact te laten zitten. Dit zorgt echter voor sluipverbruik. Is het apparaat opgeladen, haal dan ook de oplader uit het stopcontact.
 4. Stel de helderheid van beeldschermen minder hoog in. Een hogere helderheid zorgt namelijk voor een hoger energieverbruik.

Het moderne huishouden

Natuurlijk kunnen we niet zonder onze huishoudelijke apparatuur zoals de wasmachine, wasdroger en koelkast. Dit zijn echter wel energievretende apparaten die vaak best wat energiezuiniger gebruikt kunnen worden.

 1. Was op een lage(re) temperatuur. Wat je normaal op 40 ⁰C wast, kan best op 30 ⁰C en de was van 60 ⁰C wordt meestal ook prima schoon op 40 ⁰C. Dit scheelt veel in het energieverbruik en via deze wijze bespaar je dus op het wassen.
 2. Gebruik je wasdroger zo min mogelijk. Het is natuurlijk veel beter voor het milieu en je portemonnee wanneer je de was te drogen hangt. Lekker wapperen in de wind is immers gratis en voor niets!
 3. Zet de vaatwasser pas aan als deze vol is. Hierdoor hoef je hem minder vaak te gebruiken, wat natuurlijk een flinke energiebesparing oplevert.
 4. Zorg dat de koelkast precies waterpas staat. Is dit niet het geval, dan kan de deur niet goed sluiten en komt er warme lucht in de koelkast. Hierdoor is er meer energie nodig om toch te kunnen koelen.

Slim met je energieverbruik omgaan is dus helemaal niet zo ingewikkeld en vaak valt er nog een hoop te winnen. Hoe energiezuiniger je leeft, hoe beter het immers is voor het milieu. Probeer het zelf!