5 Besparingstips voor portemonnee en milieu

besparingstips

5 Besparingstips voor portemonnee en milieu

besparingstipsSteeds meer overheden, bedrijven en particulieren houden zich bezig met duurzaam inkopen. Een van de voordelen hiervan is dat de handen niet meer gebrand worden aan zaken als kinderarbeid, daar wil niemand mee geassocieerd worden. Toch is het nog best moeilijk te realiseren. Deze tips geven een zetje in de goede richting zodat op de lange termijn niet alleen het milieu er beter vanaf komt maar ook de portemonnee.

 

1. Gebruik kennis van voorlopers

Er is al heel wat informatie verzameld en vastgelegd over duurzaam inkopen. Gebruik een checklist waarin de eisen per productgroep omschreven staan of klop eens aan bij een ervaringsdeskundige (ook als je daar geen zaken mee doet).

 

2. Producten met keurmerk

Koop producten met een MVO- (maatschappelijk verantwoord ondernemen) keurmerk. Deze keurmerken zijn inmiddels al een begrip en duurzaam inkopen wordt zo een stuk eenvoudiger. De tijdrovende, en vaak ingewikkelde onderzoeken naar de arbeidsomstandigheden bij leveranciers van de leveranciers zijn niet meer nodig.

 

3. Bundel de krachten

Van der Laan zei het ook al, door samen te werken kan je meer bereiken. Aansluiten bij organisaties als MVO Nederland of het Initiatief Duurzame Handel kan veel opleveren.

 

4. Ken je klant

Praat met je relaties over duurzaamheid. Ontdek waar zij al mee bezig zijn en leer hun visie kennen. Dit versterkt je positie nog voordat jullie zaken gaan doen.

 

5. Sky is the limit

Er is nog zoveel winst te behalen op duurzaamheid dat een dagje brainstormen met collega’s al heel wat concrete ideeën kan opleveren. Kan er nog bespaard worden op de energiekosten, printkosten? En hoe zit het met de koffie en de lunchbroodjes? De mogelijkheden zijn oneindig, wie het echt wil hoeft alleen maar te beginnen!