Importheffing zonnepanelen niet nageleefd

solar-energy-panels-720

Importheffing zonnepanelen niet nageleefd

seti_photomanip-new_versiond_0De importheffing op Chinese zonnepanelen wordt door de Nederlandse regering en de Europese Unie niet gehandhaafd. Dit stelt Klaas Galama, directeur van ESTG, groothandel in zonnepanelen.

Eind 2013 werd door de Europese Unie een importheffing op Chinese zonnepanelen ingevoerd. Volgens de EU werden Europese leveranciers benadeeld door de lage prijzen waarvoor deze leveranciers zonnepanelen aanboden. Een jaar later blijkt echter dat de opgestelde regels helemaal niet worden nageleefd.

Markt verpest

Klaas Galama verklaarde al eerder dat hij regelmatig signalen oppikte dat bedrijven de regelgeving probeerden te omzeilen. In september pleitte hij al voor een strengere handhaving. Nu, een paar maanden later, is de markt voor Europese leveranciers volgens hem volledig verpest:

“In tegenstelling tot wat men voor ogen had met deze regeling, loopt de gehele Europese zonne-energiemarkt terug. Waar Europa bedrijven die zich aan de regels houden moet beschermen, doet de EU niets met de aanwijzingen dat er op grote schaal gefraudeerd wordt.”

De AFASE (Alliance for Affordable Solar Energy) voorspelde al dat er diverse zaken in gevaar zouden komen, en deze zaken lijken nu werkelijkheid te worden. Galama stelt dat er nog nooit zoveel bedrijven in de zonne-energiesector in één jaar failliet zijn gegaan, en vindt het duidelijk dat er iets moet gebeuren: handhaving van de regels, of de heffing moet geschrapt worden.