Modewereld maakt het te bont!

PINK!

Modewereld maakt het te bont!

PINK!

Tijdens de 23e Amsterdam Fashion Week, van 3 tot en met 13 juli 2015 in de Westergasfabriek, heeft PINK!, de jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren, de fashionliefhebbers weer eens wakker geschud. Zij voerden tijdens de opening van het catwalkprogramma actie over het terugkerende gebruik van bont in kleding. Hoewel de modeweek een bontvrije visie steunt, laten zij bont wel op hun catwalk toe.

De demonstranten droegen kleding van holbewoners, omdat zij vinden dat het dragen van bont in het holbewonerstijdperk thuishoort. Dit omdat bont weer steeds meer gedragen wordt op zowel de catwalk als gewoon op straat. Veel mensen zijn zich er niet bewust van dat zij bont dragen. Zij denken dat bont alleen in dure jassen wordt gebruikt, maar dat is niet het geval. Ook voor een goedkopere jas kan echt bont gebruikt zijn. Bont van een dier dat op een afschuwelijke manier is gefokt en op een afgrijselijke manier aan zijn eind is gekomen.

Miljoenen dieren gevild voor hun vacht

In het begin van de jaren tachtig kwamen steeds meer mensen in opstand tegen het gebruik van bont. Het leed van de dieren werd in campagnes van onder andere de Bont voor Dieren zichtbaar. De schokkende beelden van nertsen, vossen, wasberen, chinchilla’s en zeehonden staan op ieders netvlies. Wasberen worden in landen zoals China gefokt. De dieren zitten in kleine kooien en worden uiteindelijk doodgeslagen, levend gevild of anaal geëlektrocuteerd. De 50 miljoen nertsen in de nertsenfokkerijen wereldwijd worden, als zij een maand of zeven zijn, met monodioxide vergast. En ieder jaar worden ook nog steeds honderdduizenden zeehondjes in onder andere Canada doodgeknuppeld voor hun vacht. De diertjes zijn nauwelijks een maand oud. En wat te denken van konijnen? Ze leven in kleine kooien en de vrouwtjes worden twee weken na een bevalling weer zwanger gemaakt. De dieren zien het daglicht nooit en worden na zes maanden gedood. Wereldwijd worden ruim één miljard konijnenvachten verhandeld in China én Europa. En negentig procent van de vachten van miljoenen vossen eindigt als bontrandje aan een kraag of capuchon, nadat ook deze dieren anaal zijn geëlektrocuteerd. Door de aversie van het publiek tegen bont en bekende mensen die zich tegen het gebruik van bont uitspraken, verloor ook de modewereld haar belangstelling om bont te gebruiken in haar ontwerpen.

Bontvrije bedrijven

De laatste jaren sluipt het bont echter langzaam weer toe in het straatbeeld. We zien weer steeds meer bont dat verwerkt is in details op laarzen, kragen van jassen en in mutsen van modebedrijven en ontwerpers die geld willen verdienen aan het extreme leed van de dieren. Vooral in de wintercollecties zien we weer veel toepassingen van bont. Aan de hand van een bonttest kun je zien of het bont aan jouw kleding echt is!
Toch zijn er gelukkig ook steeds meer bedrijven die geen bont meer gebruiken, zoals The Sting, Nelly.com, Miinto.nl en Bever. Zij tekenden onlangs de Bontvrijverklaring, die bedrijven over de hele wereld hebben getekend. Al staan er nog steeds negenendertig dieronvriendelijke bedrijven op de zwarte lijst, die gewoon doorgaan met het gebruik van bont.