Vogelbescherming ontevreden met bezuinigingen natuurbeleid

vogelbescherming

Vogelbescherming ontevreden met bezuinigingen natuurbeleid

vogelbeschermingDe Nederlandse vogelbescherming is teleurgesteld over het feit dat er dit jaar opnieuw op natuurbehoud zal worden bezuinigd. Het kabinet is van plan ongeveer 100 miljoen op natuur te bezuinigen en daarmee zou het budget in de afgelopen drie jaren met meer dan de helft zijn afgenomen.

Slechte timing

Hoewel bezuinigingen natuurlijk altijd ongelegen komen, is de timing volgens de vogelbescherming dit keer extra ongelukkig. Niet alleen is het op dit moment erg slecht gesteld met de Nederlandse natuur, maar er zullen ook een aantal projecten die zich al in de eindfase bevinden moeten worden uitgesteld.

Niet-beschermde natuurgebieden

Natuurbeheer zal zich volgens de vogelbescherming de komende jaren vooral beperken tot natuurgebieden en alle natuur daarbuiten zal weinig aandacht krijgen. Het is echter voor vele vogelsoorten en andere dieren belangrijk dat er ook aandacht is voor niet-natuurgebieden en zonder de juiste aandacht zullen vele diersoorten het moeilijker krijgen en het landschap eentoniger worden.

Mogelijke oplossing

De vogelbescherming gaat echter niet bij de pakken neerzitten en het komt ook met een eigen idee. Staatssecretaris Dijkstra moet zich inzetten om een innovatie-pot voor de natuur op te richten, waarmee ondernemers die pro-natuurprojecten willen uitvoeren kunnen worden gesteund. Hier zouden enorme kansen liggen.