Vrijwilligers maken honderd scheepswrakken in Noordzee schoon

scheepswrak

Vrijwilligers maken honderd scheepswrakken in Noordzee schoon

scheepswrakWe hebben in Nederland deze zomer goed voor de Noordzee gezorgd. Naast een actie waarbij stranden werden schoongemaakt, heeft een groep duikers in de afgelopen twee tot drie maanden 100 scheepswrakken schoongemaakt.

Netten en lood verwijderd

De vrijwilligers wisten ongeveer 10 ton aan netten, lijnen en touw op te duiken, terwijl er ook 2 ton visserslood boven water werd gehaald. De visnetten, de lijnen, het touw en het lood is schadelijk voor het leven onderwater en om de natuur een handje te helpen werden daarom al deze materialen uit de zee verwijderd.

Veilig teruggekeerd

De duikers zijn inmiddels veilig teruggekeerd. Ze hebben in totaal ongeveer 35.000 uur in het project gestoken en er werden 175 duiken uitgevoerd om alle schadelijke materialen te verwijderen en de wrakken schoon te maken. De doelstelling van het schoonmaken van 100 scheepswrakken is gehaald en ze hebben zichzelf voorgenomen om nu de scheepswrakken in kaart te brengen.

Bescherming van wrakken

Nadat alle wrakken in kaart zijn gebracht zullen ze zich vervolgens inzetten voor betere wetten om de scheepswrakken te beschermen. Dit zou niet alleen nodig zijn omdat de wrakken cultuurhistorische waarde hebben, maar ook omdat het belangrijke broedplaatsen zijn voor onderwaterleven.