Vrijwilligers maken kust aan de Noordzee schoon

schoonmaken kust

Vrijwilligers maken kust aan de Noordzee schoon

schoonmaken kustStichting De Noordzee is vorige maand begonnen met een grote vrijwilligersactie waarbij de gehele Nederlandse kust van de Noordzee zal worden schoongemaakt. Een team van vrijwilligers verwijdert tijdens de MyBeach Cleanup Challenge 2013 al het afval van het strand en houdt bij wat voor afval er wordt aangetroffen.

Groot gebied

Een woordvoerder van Stichting De Noordzee liet vooraf al weten dat het de eerste keer was dat er zo’n grote schoonmaakactie wordt gehouden. De Nederlandse Noordzeekust heeft een lengte van ongeveer 350 kilometer en het schoonmaken is dus een groot project. In de maanden augustus en september wordt op 24 dagen ongeveer 15 kilometer strand per dag schoongemaakt.

Afval

Het afval dat normaliter wordt aangetroffen tijdens schoonmaakacties op het strand bestaat vooral uit plastic zakken, blikjes, peuken, en touwen of netten van vissers. Er worden per 100 meter gemiddeld ongeveer 450 afvalvoorwerpen gevonden en doorgaans is ongeveer de helft van dit afval afkomstig van de visserij en scheepsvaart, terwijl een kwart zou zijn toe te schrijven aan toeristen.

Meehelpen

Wie de vrijwilligers een hart onder de riem wil steken kan zelf ook een dagje meehelpen. Het programma van de schoonmaakactie is hier te vinden. Stichting De Noordzee vraagt iedereen die een helpende hand wil bieden wel om gebruik te maken van de strandscanner app of een papieren turflijst, zodat het goed kan bijhouden wat voor soort afval op welke locatie wordt aangetroffen.