Zonnepanelen aanschaffen: waar moet u op letten?

image-3676908

Zonnepanelen aanschaffen: waar moet u op letten?

zonnepanelen-plaatsen11Het aantal zonnepanelen in Nederland is afgelopen jaar flink gestegen. In alleen Zuid-Holland en Utrecht wordt energie geleverd voor 30.000 huishoudens. Overweeg jij ook om zonnepanelen aan te schaffen? Hier zijn een aantal zaken waarop je kunt letten.

  1. enecoEen slimme eerste stap is om te checken of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Bij het plaatsen van zonnepanelen wordt namelijk rekening gehouden met de stand van het dak, ten opzichte van de zon. De panelen moeten namelijk zo geplaatst worden dat ze gedurende een etmaal, maar ook door de seizoenen heen, het meeste zonlicht vangen.
  2. Leveranciers zullen een offerte opstellen waarbij rekening wordt gehouden met jouw specifieke situatie. Zorg dat je bij verschillende leveranciers offertes opvraagt, zodat je ze kunt vergelijken. Op die manier weet je als consument precies wat de mogelijkheden zijn en kun je een weloverwogen keuze maken.
  3. Check de energiesubsidiewijzer om te zien of je in jouw gemeente of provincie in aanmerking komt voor subsidie. Vaak is een vergunning vereist voor het plaatsen van zonnepanelen, of stelt de gemeente bepaalde voorwaarden voor het verkrijgen van subsidie.
  4. Let bij de aanschaf van de panelen op keurmerken. Het Nederlandse keurmerk is Zonnekeur. Als een installateur of leverancier dit keurmerk draagt kunt u vertouwen op de kwaliteit.
  5. Wanneer je zelf kennis hebt over zonnepanelen en het opwekken van energie, kan je kritischer luisteren naar kenners en leveranciers. Verdiep je dus in zonne-energie, zodat je weet hoe het werkt. Op die manier kan je actief meedenken en ga je niet alleen af op de kennis van leveranciers.

Het is dus met name belangrijk dat je je goed inleest op het gebied van zonnepanelen en de verschillende opties die je als consument hebt. Wees je bewust van de mogelijkheden en regels die bij het opwekken van zonne-energie komen kijken, dan loop je later niet tegen problemen aan.